laserbehandling af follikuliter

print

Laserbehandling af follikulitis.

Årsag

Betændelse i og omkring hårsækkene kaldes follikulitis, eller pseudofollikulitis barbae hvis betændelsestilstanden sidder i skægregionen. Tilstanden er ofte forårsaget af bakerier, der trænger ind i hårsækkene langs med hårene.
Tilstanden ses ofte hos personer, oftest kvinder, der raserer sig i lysken, på benene og i armhulerne, hvorimod betændelsestilstanden bemærkelsesværdigt sjældent ses i skægregionerne, på trods af daglig barbering, hos mænd. Hvis det ses, er det ofte hos negre med krøllet hår.

Symptomer:
Klinisk viser tilstanden sig som små eller større ”bumser”, der kan flyde sammen til store ømme knuder, hvorfra der kan udtømmes betændelsesmateriale. Der er ofte tæt relation til menstruationscyklus.

Behandlinger:
Før årtusindskiftet var eneste behandlingsmuligheder forskellige dermatologiske cremer, incl. antibiotikacreme, og hvis dette ikke var effektivt var næste behandlingtilbud operation.
Ved operation fjernes de angrebne hårsække, og med mindre huden er meget betændt, sys den sammen med det samme. Der er stor infektionsrisiko ved operationen. Over halvdelen får betændelse i sårerne hvis de sys sammen umiddelbart. Da kroppen har mange hårsække vil over 50 % også få nye betændelsestilstande efter operation.
Kirurgisk klinik Århus tilbyder nu laserbehandling, som den internationale litteratur de sidste 6-7 år har vist effektiviteten af. Således er 80 % af alle infektiøse angreb fjernet efter 2-3 behandlinger, som gives med en måneds mellemrum.
Ved laserbehandling bestråles de syge områder med lys af en bestemt bølgelængde, så energien afsættes i hårsækkene og i de ved betændelsesreaktionen nydannede kar om hårsækkene.
Elementerne eksploderer herved, hvorefter kroppen selv fjerner affaldsprodukterne. Der kan derfor godt forekomme lidt øget rødme og ømhed efter et par dage, hvis behandlingen er givet med den rigtige energi.

Bivirkninger:
Anvendes for lidt energi er behandlingen virkningsløs. Anvendes for meget er bivirkningen forbrænding og mulige misfarvninger af huden. Risikoen for afblegning eller mørkfarvning af huden er størst, hvis området er udsat for sol 2 uger før eller efter behandlingen. Forbrændingen søger man at undgå ved at der gives et prøveskud nogen tid før den egentlige behandling, hvorved hudens følsomhed testes.
Desuden vil hår i området ofte mindskes og reduceres i antal, men det anses almindeligvis for en fordel, da dette vil modvirke nye infektioner. Du vil oftest modtage et tilbud om hårreduktion med laser, når den egentlige behandling er overstået, for at modvirke tendensen til nye betændelsesangreb.

Det er ofte nødvendig med 2-3 behandlinger. Herved vil antallet af follikuliter i et område være faldet med 80-90% i forhold til ikke bestrålede områder. Ved nye udbrud kan der behandles igen.Jan Lindholt
Kirurgisk klinik Århus
5-9-07

 
Tilbage